Blinda fläcken - seminarium om svårigheterna att lagföra förrövare efter anmälan om våld i nära relation

12 maj 2016, 16:45 - 19:30
Centrala Göteborg, mer information kommer.
Välkomna till seminarium om svårigheten att lagföra förövaren efter anmälan om våld i nära relation.

Förra våren höll vi ett uppskattat seminarium på temat våld i nära relation utifrån perspektivet uppehållstillstånd för kvinnor som kommit på anknytning till män i Sverige. I vår följer vi upp med denna föreläsning där syftet är att ta in perspektiv ifrån akademin, polisen och åklagarväsendet för att sedan utbyta erfarenheter och förhoppningsvis få några frågor besvarade.

Målsättningen är att vi som arbetar med våldsutsatta kvinnor ska få möjlighet att lära av varandra men även få med oss några konkreta verktyg att tillämpa i våra respektive arbetsområden som kan bidra till fler åtal och fällande domar.

Seminariet är kostnadsfritt och anmälan görs via mail till info@fridhadvokatbyra.se senast fredagen den 15:e april. Vi har 60 platser som kan fyllas snabbt. Skriv gärna till oss innan om ni redan på förhand vet någon särskild fråga ni vill diskutera. Ni är även välkomna att ringa oss på tel. nr. 031-63 11 90.

Varmt välkomna!

Schema för kvällen:

16.45
Kaffe och macka serveras.

17.00
Jur. kand. Linus Gabrielsson från Fridh Advokatbyrå hälsar välkomna.

Ca. 17.05
Jur. dr Moa Bladini ger oss inblick i den teoretiska bakgrunden och beskriver hur föreställningar om objektivitet kan bidra till att kvinnors livsvillkor exkluderas och osynliggörs dels i en brottmålsprocess men även redan i själva lagstiftningsprocessen. Detta kan i sin tur leda till att de personer som ska tillämpa rätten eller stifta lagen inte har kunskap om dessa perspektiv eller ens kan se varför de skulle behöva ha sådan kunskap. Här kan man få en försmak av Moa Bladinis analys: http://www.dagensjuridik.se/2014/08/diskrimineringen-byggs-och-osynliggors-i-domsluten

Ca. 17.45
Åklagare Frida Johansson gästar oss igen och berättar tillsammans med polis/utredare Susanna Carlsen vid roteln för våld i nära relation för oss om vilka utmaningar en förundersökning möter innan och efter den lämnas över till Åklagarmyndigheten. Vi får även inblick i hur det går till när anmälan tas upp och hur förundersökningen går till rent praktisk samt vilka brister som vanligen medför att åtal inte kan väckas m.m.

Ca. 18.30-19.30
Tid för gemensamma reflektioner, erfarenhetsutbyten och frågor. Vi sammanfattar tillsammans konkreta omständigheter som kan leda till åtal och fällande domar. Efteråt finns även möjlighet att ställa frågor till oss på Fridh Advokatbyrå om ämnet för förra vårens seminarium: uppehållstillstånd vid brustna anknytningar.